Takaisin ylös ↑ Feedcowboy.com

Astangajooga ja harjoittelu

ASTANGAJOOGASTA

Astangajooga kehittää kehon sekä vähitellen myös mielen hallintaa, voimistaen, venyttäen ja puhdistaen harjoittelijan kehoa sekä mieltä ja edistäen täten hyvinvointia. Astangajoogan gurun Sri K. Pattabhi Joisin mukaan astangajooga on polku kohti omaa todellista olemustamme. Ashta anga tarkoittaa kahdeksaa haaraa, jotka ovat astangajoogan filosofinen perusta.

1. YAMA, itsehillintä sekä eettiset ohjeet
2. NIYAMA, asenteet itseä kohtaan
3. ASANA, fyysinen asentoharjoitus
4. PRANAYAMA, hengitysharjoitus
5. PRATYAHARA, aistien hallinta
6. DHARANA, mielen keskittymiskyky
7. DHYANA, meditaatio
8. SAMADHI, syventyminen ja yhteys korkeimpaan minuuteen ja tietoisuuteen

Neljä ensimmäistä haaraa ovat ns. ulkoisia harjoitteita, ja astangajoogaa lähestytään perinteisesti kolmatta haaraa, asanaa harjoittaen. Neljä viimeistä haaraa ovat sisäisiä harjoitteita, jotka sanotaan ulkoisten harjoitteiden avulla, tapahtuvan ajan myötä itsestään. Practice, practice and it's all coming kuten astangajoogan guru Sri K. Pattabhi Jois sanoi.

 

HARJOITTELUSTA

Astangan asanaharjoitus tehdään vinyasa-tekniikan mukaisesti, mikä tarkoittaa liikkeen ja hengityksen yhdistämistä tiettyä järjestystä noudattaen. Asanaharjoituksessa on vahvasti läsnä lihaslukot (bandhat), hengitys sekä katseenkohdistaminen (dristit). Nämä elementit sekä tuottavat sisäistä lämpöä harjoituksessa, että tuovat asanaharjoitukseen meditatiivisen tilan kääntäen huomion sisäänpäin.

Perinteen mukaan astangajoogaa harjoitetaan mysore-tunneilla, joissa harjoittelija tekee harjoitusta omaan tahtiin ja opettaja tarvittaessa avustaa sanallisesti tai koskien. Harjoitusta edetään aina yksilölliseen tahtiin, ja varmistetaan, että harjoittelija on kaikenpuolin valmis uuteen asentoon. Ohjatulla tunnilla on kuitenkin hyvä käydä varsinkin aluksi kunnes muistaa suurinpiirtein harjoituksen vinyasan ja sitten siirtyä mysore-tunnille. Perinteen mukaan harjoitusta olisi ideaali tehdä 5-6 kertaa vkossa (täydenkuun ja uudenkuun päivät vapaana sekä yksi viikottainen lepopäivä), jotta harjoituksen vaikutukset olisivat parhaimmat. Säännölliseen harjoitteluun on hyvä aloittelijankin pyrkiä, omia rajoituksia kuitenkin kunnioittaen. Harjoitussarjoja on olemassa kuusi, joskin yoga chikitsaa eli ensimmäistä asanasarjaa harjoitellessa menee usein ihmisikä, jos toinenkin. Lähestymistapa asanaharjoituksiin on kuitenkin oman kehotietoisuuden ja mielen kohtaaminen, ennemmin kuin fyysisten asanasarjojen saavuttaminen.

 

Valmistaudu harjoitukseen:

-Asanaharjoituksen puhdistavan vaikutuksen vuoksi on hyvä olla syömättä 3-4 tuntia ennen harjoitusta, ja tehdä harjoitus tyhjällä vatsalla sekä harjoituksen aikana ei ole tarkoitus juoda. Paras aika harjoitukselle on aikainen aamu.

-Käy suihkussa kotona ennen harjoitusta, mikäli mahdollista. Salin suihku on tarkoitettu lähinnä aamuharjoituksen jälkeen.

-Harjoitus tehdään ilman sukkia, rennoissa vaatteissa ja varustaudu joogamatolla. Muutamia joogamattoja saa lainaksi aloitusintensiiviä varten, ja mattovinkit kannattaa kysyä opettajalta. Astangajoogan matto olisi hyvä olla mahdollisemman pitävä, eikä lainkaan liukas.

-Kuukautisten aikana olisi hyvä olla harjoittelematta vähintään ensimmäiset 3pvää, tai ainakin jättää ylösalaiset asanat tekemättä ja ottaa rauhassa. Kuukautisten "alaspäin menevä energia" on ristiriidassa asanaharjoituksen energian noston kanssa, ja tämä voi tuoda häiriöitä kiertoon. 

-Salilla ovet aukeaa noin 15minuuttia ennen tunnin alkua ja sulkeutuvat tunnin ajaksi. Älä myöhästy tunnilta, tulet sitten seuraavana päivänä taas mukaan. 

 

Harjoituksen aikana: 

-Harjoituksen aikana ei ole tarkoituksena puhua kuin mahdollisesti opettajan kanssa harjoituksesta (mysore-tunti), ja jo tunnille saavuttaessa on hyvä alkaa kääntää huomiota sisäänpäin, rauhoittua ja hiljentyä. Huomioi hiljaisuus ja rauhallisuus myös kun saavut saliin sisään. Opettaja on se, ketä avustaa ja ohjaa, ja pyritään antaa jokaiselle rauha huolehtia ainoastaan omasta harjoituksesta.

-Harjoituksen ei ole tarkoitus tuottaa sinun kehollesi kipua, joten keskustele aina kivusta opettajan kanssa. Omien kehon rajojen havainnointi harjoittelun kanssa voi olla aluksi haastavaa, joten on hyvä tehdä rauhassa ja puskematta. Vammojen kanssa harjoittelu on yleensä mahdollista asanaharjoituksen parantavan vaikutuksen myötä (yoga chikitsa= joogaterapiasarja), juttele opettajan kanssa asentojen varioimisesta ja tee tietoisesti. 

-Opettaja avustaa myös koskettaen harjoittelijaa. Mikäli et tahdo fyysistä avustusta, voit hyvin sanoa tästä opettajalle ennen tuntia ja pyyntöäsi kunnioitetaan. 

-Asanaharjoituksen tarkoitus on lisätä harjoittelijan kokonaisvaltaista tietoisuutta kehosta, sen rajoista, hengityksestä, mielestä ja tuntemuksista. Omasta itsestä. 

-Tärkein asana on hengitys ja mieltäsi hallitsee eniten drishtit (katseenkohdistukset). Huomio omassa harjoituksessa.

 

Astangajooga Pori ei vakuuta oppilaitaan, joten vapaa-ajan vakuutus on suositeltava.  

Kausijoogaajien poissaolot on aina suoritettava kauden aikana, lääkärintodistuksella poissaoloista korvaukset (max. puolet kauden tunneista) voi siirtää seuraavalle kaudelle lisätunneiksi. 

Maksuehtoihin kuuluu, ettei kurssi- tai kausimaksuista varaus- tai loppumaksuja palauteta eikä vaihdeta rahaksi ja ilmoittautumiset ovat sitovia. Vakavan vamman tai tapaturman sattuessa lääkärintodistuksella on mahdollisuus siirtää jo maksetuista tunneista puolet (kausimaksusta) esimerkiksi seuraavalle kaudelle tai loppumaksun kursseista (ei koske varausmaksua) johonkin muuhun tapahtumaan tai kurssiin. Ole yhteydessä, jos olet estynyt osallistumaan ilmoittautumillesi tunneille.

 

 

 

Astangajoogasta lisää tietoa>

 

Jaa: